D-Smart GO’da ufkun ötesinde! – Son Dakika dergisi haberleri

Ufuk Ötesi belgeselinin galası İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Belgeselin ilk gösterimi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın ev sahipliğinde gerçekleşti; Bilim, sanat ve medya dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi.

10 STRATEJİK HEDEF

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılında Milli Uzay Programını tanıtarak 10 stratejik hedefi kamuoyuyla paylaştı. İlk Türk astronotunun bilimsel görev için Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmesi en kritik hedeflerden biriydi.

36 BİN BAŞVURU

Neredeyse 3 yıl oldu. Türk Hava Kuvvetleri savaş pilotu Alper Gezeravcı, fiziksel ve psikolojik testlerden geçtikten sonra 36 bin kişi arasından seçildi. Gezeravcı, 18 Ocak 2024’te başlayan uzay yolculuğunda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi farklı alanlarda 13 deney gerçekleştirdi.

İLK ASTRONOT

Görevini tamamlayan ve 14 gün istasyonda kalan Gezeravcı, ilk Türk astronot oldu. Gezeravcı’dan sonra seçilen ikinci isim olan Tuva Cihangir Atasever, daha sonra Türkiye’nin ilk başarılı yörünge altı araştırma uçuşunu gerçekleştirdi.

TARİHE TANIKLIK

Burcu Camcıoğlu yönetimindeki 15 kişilik belgesel ekibi Gezeravcı ve Atasever’i gölge gibi takip ederek kayıt altına aldı. Onlarla, yakınlarıyla ve davayı yürütenlerle görüşmeler yaptı. Dört ülke ve 12 şehirde 280 saat çekim yapan belgesel ekibi, uzayda kaldıkları süre boyunca Gezeravcı’nın çektiği görüntülerden ve NASA ile AXIOM Uzay ekibinin sağladığı görüntülerden yararlandı.

“Ufkun Ötesi” D-Smart GO’da

VİDEO GÜNLÜĞÜ

Belgesel, astronotların seçiminden 4 ülkedeki eğitim programlarına, uzayda yapılan deneylerden AX-3 ekibinin Dünya’ya dönüş operasyonuna kadar görevin her aşamasına tanıklık etti. Beyond the Horizon kamerası, NASA ve AXIOM Space’in kapılarını açarak uzay operasyonlarındaki en otoriter isimleri dinledi. Bazen maceraya ilk Türk astronotun video günlüğü şeklinde eşlik ediyordu. Belgesel uzay araştırmalarına odaklanıyor; Ayrıca insanlığın yeryüzündeki yaşamı ve gelecek vizyonu açısından ne anlama geldiği sorusuna da yanıt aradı.

FANTASTİK GALA

Tüm bu hummalı çalışmanın sonucunda 90 dakikalık “Ufukların Ötesinde” belgeseli doğdu. Belgeselin ilk gösterimi bu tarihi anın birinci yıldönümünde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır’ın sunduğu belgeselin galası öncesinde ziyaretçilere bir sergi de açıldı. Bu anlamlı gecede; Türkiye’nin uzay yolculuğunun perde arkasını bilim, sanat ve medya dünyasının önemli isimleri izledi.

“Ufkun Ötesi” D-Smart GO’da

D-SMART GO’DA

Cumhurbaşkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Uzay Ajansı koordinasyonunda gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevinin hikayesi “Ufkun Ötesinde” belgeseli D-Smart GO’da.

BELGESELİN TANIMI

Burcu Camcıoğlu, Arktos’un yapımcılığını üstlendiği Ufkun Ötesinde belgeselinin yapımcısı ve yönetmenidir. Belgeselin editörlüğünü Bahattin Taştan, görüntü yönetmenliğini ise Fatih Tekin yapıyor. Senaryosunu Azade Aslan yazarken, yürütücü yapımcılığını Serdar Yenigün, yönetmen yardımcılığını Yağız Efe, renk uzmanı olarak ise Ufuk Aktaş belgesele katkıda bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir